2013. május 15., szerda

GoPro® sportkamerák az ölyvek melletti harcban

Tollászkodó egerészölyv
Egyes hazai vadászközösségek a közelmúltban felvetették, hogy ne legyenek többé védettek az egerészölyvek. Ezt azzal indokolták, hogy e madarak egyébként vadászható állatfajok egyedeit is elkapják, és elemózsiaként hasznosítják, ne adj Isten, még a fiókáikat is táplálják vele.

Most tekintsünk el attól, hogy vajon a puskás-kutyás vadásznak mennyi joga megróni az egerészölyvet táplálkozási szokásai miatt! Inkább koncentráljunk a Pilis Természetvédelmi Egyesületre (PiTE), amely a vadászok felvetésére, miszerint lehessen mostantól egerészölyvre is lövöldözni, hiszen az káros, elindított egy kutatási programot. Ennek során többek között bekameráztak néhány fészket, hogy saját szemükkel győződjenek meg róla, mit is eszik az ölyv.

A kamera egy GoPro HD Hero kamera volt, vízhatlan tokban és „álca huzatban”, így is kisebb volt, mint egy családi gyufásdoboz. A kamerát már a költés megkezdése után helyezték ki, olyan beállítással, hogy percenként készítsen képet. 26 napig működött a rendszer, és több mint 50 000 felvétel készült. A kihelyezés után 10 perccel már kotlott is a tojó, mivel a rendszer zaj és segédfény nélkül dolgozik, nem is zavarta különösen a madarakat.

A munka célja az volt, hogy pontos képet kapjanak a fiókák nevelése közben szerzett zsákmányállatokról. A felvételek kielemzése után kiderült: a hegyvidéken költő madarak semmiféle vadászható állatfaj egyedeit nem fogták meg, nem etették vele a fiókákat, és a leggyakoribb zsákmány a vakond volt. A vízhatlan tokba helyezett kamera egyébként nem nagyon zavarta az ölyvcsaládot, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kihelyezés után tíz perccel már vidáman kotlott is a tojó. Szóval úgy tűnik, hogy a vadászoknak ezesetben nem volt igazuk, és ha minden jól megy, az egerészölyvek megmaradhatnak védett állatnak.

Alább a kihelyezést követő nyolcadik napon készített time-lapse felvétel látható:
Forrás:
http://prohardver.hu/hir/gopro_hd_hero.html
http://pite.org.hu/2011/12/23/bekamerazott-egereszolyv-feszek/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...